Dijital Pazarlama

Başarılı bir seo uzmanı olmak için ne yapmak gerekiyor?

Peki SEO uzmanı nasıl olunur? Bu mesleği yapabilmek için neleri bilmek ve hangi niteliklere sahip olmak gerekir? Öncelikle SEO uzmanı olmak için iyi bir eğitim almak gerekiyor.

Ancak üniversitelerin böyle bir bölümü yok. Dolayısıyla yapmanız gereken dijital iletişim bölümlerinde alarak kendinizi eğitmek. Arama motorlarının nasıl çalıştığını, optimizasyonun nasıl yapıldığını, internetin geleceğini, algoritmaların zaaflarını ve sevdiği her şeyi bilmelisiniz.

SEO, 5 – 6 yıl öncesine kadar kompleks ve araştırma gereken bir alan değildi. Arama motorlarında ilk sıralarda olmak link sayısına ve içerikteki anahtar kelimelere bağlıydı. Ancak Google kullanıcı deneyimini merkeze aldığından beri arama sonuçlarında kalitesiz ve gereksiz her şeyi temizlemeye başladı. Dolayısıyla kullanıcıya iyi deneyim sunmaya yönelik çalışmalar yapılmaya başlandı. Bu çalışmaların kapsamlı bir hale gelmesi, uzun uğraşlar ve zaman istemesi nedeniyle SEO Uzmanlığı adında bir meslek ortaya çıktı.

SEO Uzmanı Olmak İçin Nelere Sahip Olmalısınız?

Son yıllarda SEO talepleri artmaya başladıkça SEO Uzmanı ve SEO Firması sayısı da aynı doğrultuda arttı. Ancak sektördeki her firma ve kişi aynı kalitede hizmet vermiyor. Başarılı SEO çalışmaları için bilgi, deneyim ve uzmanlık gerekiyor.

Benim size önerim kesinlikle Ayhan KARAMAN hocamız olacaktır. Kendisinden alacağınız birebir, gerçek zamanlı ve uygulamalı SEO eğitimi sayesinde hem bu işi öğrenecek hem de SEO yaptırabileceksiniz. Detaylar için ayhankaraman.com/seo-egitimi sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Bahsettiğimiz gibi bir SEO uzmanı olmak için optimizasyon çalışmaları için gereken tüm analiz, değerlendirme, uygulama, takip ve raporlama periyotlarının tamamına hakim olmak, ayrıca sektörün gelişim sürecini ve rakipleri analiz etmek, anti seo çalışmaları için tedbir alabilmek SEO Uzmanlarının sahip olması gereken niteliklerdir. Bunlardan bir adım daha fazla gerekenler ise şöyledir:

  • Programlı Çalışma: Tüm SEO çalışmaları programlı yapılmalıdır. Bu nedenle SEO Uzmanı olmak isteyenlerin istikrarlı ve prensipli bir çalışma düzenine sahip olması gerekir. Eğer programlı çalışamayacaksanız SEO Uzmanlığına hiç bulaşmamalısınız.
  • Analitik Düşünme: SEO Uzmanı olacak kişiler onlarca veriyi aynı anda değerlendirme ve karar verme yetisine sahip olmalıdırlar. SEO çalışmalarında hata bir uzmanın yakasını asla bırakmaz.
  • Etik ve İyi Niyet: SEO çalışmaları iyi niyetsiz yapıldığında hem markaya hem de SEO uzmanına zarar verir. Dolayısıyla doğal ve iyi niyetli optimizasyon uygulamaları yapılmalıdır. Bu nedenle kişinin çalışmalarını etik olarak yürütmesi gerekir.
  • Ar-Ge: SEO sektöründe araştırma ve geliştirme olmazsa olmazdır. SEO uzmanları sürekli değişen algoritmaları takip etmeli, optimizasyon çalışmalarını geliştirmeli ve güncellemelidir. Çünkü eski yöntemlerle hiçbir site ilk sıraya çıkmaz.
  • İletişim ve İşbirliği: SEO uzmanı olmak için bilgi birikimi ve tecrübenin yanında etkili iletişim ve işbirliği kurmak için gerekli yöntemlerin bilinmesi gerekir.

SEO Uzmanları Neleri Bilmelidir?

Başarılı bir SEO Uzmanı olmak için optimizasyon hakkında her şeyi bilmelisiniz. SEO Uzmanı asla ve asla bilmiyorum kelimesini kullanmamalıdır. Genel olarak SEO Uzmanları:

  • Temel yazılım ve kodlama bilgisine sahip olmalıdır.
  • Temel domain ve hosting yönetimi bilmelidir.
  • SEO araçlarını kullanabilmelidir.
  • Webmaster araçları hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
  • Google Analytics bilgisi olmalıdır.
  • Google Adwords Keyword Planner aracını kullanmayı bilmelidir.
  • Google Adwords reklamı verebilmelidir.
  • Site içi anahtar kelime yoğunluğunu tespit edebilecek teknik donanımı olmalıdır.
  • Google indexleme kriterlerini bilmelidir.
  • Site haritası, robots.txt ve htaccess dosyalarını kontrol edebilmelidir.
  • Link kaynaklarını tespit edebilmeli, link alışverişi yapabilmelidir.
  • Algoritma güncellemelerini takip etmelidir.
  • Kriz yönetimi hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
  • Gelişmiş raporlama yapabilmelidir.

Hangi Adımları İzlemelisiniz?

SEO uzmanı olmak isteyenler öncelikle araştırmacı ve kendini geliştirmeye hevesli kişiler olmalıdır. Eğer böyle biri değilseniz yol yakınken vazgeçin. Sonraki aşama olarak Türkiye’de SEO eğitimi veren kurumlar var, buralardan dersler alarak kendinizi geliştirin. Eğer imkan bulursanız SEO firmalarında staj yapın ve işi yerinde öğrenin. Sektörde kendinizi geliştirirken iyi bir firmada çalışmanın yollarını bulun ve profesyonelleşin. Sonrası zaten çorap söküğü gibi gelecektir.

SEO Uzmanı oldum ve başarılı çalışmalar yapıyorum diye sevinmeyin, aksine kendinizi geliştirmeye, sektörü ve rakiplerinizi takip etmeye, eksik yanlarınızı telafi etmeye devam edin. Böylece başarınız daim olur.

SEO Uzmanı Nitelikleri

Başarılı bir SEO Uzmanı olmak için belirli niteliklere de sahip olmanız gerekiyor. Başvuracağınız ajanslar sizi kriterlerine göre analiz ediyorlar. Dolayısıyla sizden:

Bu niteliklere ve özelliklere sahip olduğunuzda da ajans kapılarını aralayarak bünyelerinde SEO Uzmanı olarak yer almanıza izin veriyorlar. Sizin amacınız kendi şirketinizi kurmaksa daha büyük sorumlulukların sizi beklediğini bilmeniz gerek. Bu niteliklere bir de yöneticilik vasıflarını da eklemelisiniz.

Sadece SEO Uzmanı Olmayın!

Sadece uzmanı olarak sektörde tek başınıza varlık gösteremezsiniz. Kendinizi tasarım, yazılım, grafik ve güvenlik alanlarında da geliştirmeniz gerekir. Hizmet verdiğiniz kişiler sizden tasarım da isteyebilirler ya da banner hazırlamanızı talep edebilirler. Ne kadar çok şey bilirseniz o kadar fazla müşteri kazanırsınız.

İlk adımı SEO Eğitimi alarak atın, kendinizi geliştirin, sektörde pişin ve aranan uzmanlar arasındaki yerinizi alın.

SEO uzmanı olmak için sadece yazı yazmak değil SEO uyumlu içerik hazırlamanın detaylarına da hakim olmalısınız. Aynı zamanda Google aramalarında web sitenizi ilk sıraya çıkartabilmek için aşağıda paylaştığım bilgilerin yanında doğru stratejiler ile daha iyi sonuçlar alabilirsiniz.

1) Arama Motorlarının Nasıl Çalıştığını Bilmelisiniz

Dışarıdan bakıldığında arama motorlarının çalışma sistemi çok basit ve herkesin bildiği bir şey gibi gözükebilir. Anahtar kelimeyi yazıyorsun çıkıyor algısı oldukça yaygın. Aslında sistem bu kadar basit değil. Dolayısıyla Google’ın web sayfalarından nasıl sonuç elde ettiğini bilmenizde fayda var. Google bunu 3 temel adımda gerçekleştirmektedir.

  • Tarama: Google’ın web sayfalarını keşfetme sürecidir. Yani tüm web sayfalarının kaydolduğu bir yer yoktur. Dolayısıyla Google sürekli olarak, yeni sayfalar arar ve bunları bilinen sayfalar listesine ekler.
  • Dizine Ekleme: Google bir sayfayı keşfettikten sonra, sayfanın ne ile ilgili olduğunu anlamaya çalışır. Bunu, sayfayı analiz ederek ve yerleştirilmiş olan video ve resimleri sınıflandırarak gerçekleştirir.
  • Sıralama: Bir kullanıcı arama motoruna herhangi bir sorguyu yazdığında, Google bu sorguya en alakalı ve kaliteli cevabı vermek ister. Dolayısıyla da hangi web sayfasını en alakalı görüyorsa, onu belirtilen sorgu için ilk sırada gösterir.

2) Temel Faktörü Anlayın

  • ALAKA:

Sayfanızın, bir kullanıcın yaptığı sorguyla alakalı olması gerekir. Örneğin; kullanıcı “dünyanın en iyi bilgisayarı” diye bir arama yapıyorsa bunun sonucunda dünyanın en iyi laboratuvar cihazı çıkmaz. Çünkü bu tamamı ile alakasız olur. Dolayısıyla içeriklerinizde, kullanıcının almak istediği şeyleri vermelisiniz. Buna başlıklarınızda da yer verebilirsiniz. Böylece kullanıcıyı sayfanızda daha çok tutmayı başarabilir ve tek bir sorgu sayesinde sayfanıza girmesiyle, sorguyla alakalı bir çok başlık bulabileceği için başka bir arama yapmasına da gerek kalmaz. Çünkü öğrenmek istediklerini, sayfanızda zaten bulmuştur. Google böyle güzelliklere bayılır ?

  • OTORİTE:

Otorite genel olarak linklerle alakalıdır. Ne kadar kaliteli linke sahip olursanız, sıralamanız da o kadar iyi olur. Tabii ki bu her alanda ve her siteden link alabileceğiniz anlamına gelmesin. Öncelikle link aldığınız site ve web sayfası güçlü olmalıdır ve aldığınız link ile alakalı olmalıdır. Bunu da hemen basit bir örnek üzerinde inceleyelim:
Örneğin; X bir boya firması, evdemimar.com sitesinden link alabilirse bu onun için harika olur. Çünkü evdemimar, Google tarafından bilinen güçlü bir web sitesidir. Aynı zamanda boya firması ile evdemimar.com birbirleriyle alakalı oldukları için, iyi bir backlink çalışması yürütülebilir. Fakat bir araba tamir firması, evdemimar.com adresinden içerik alırsa bu oldukça alakasız ve verimsiz olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu