Dijital pazarlama çeşitleri nelerdir?
Çok eski bir kavram olan alışveriş, satıcı ve alıcı arasında takas yöntemi ile başlamıştır.

Günümüzde ise fiziksel alışveriş yerini yavaş yavaş e-ticarete bırakıyor. Çünkü 2004 yılında sosyal medyanın kullanılmaya başlamasıyla birlikte internet kullanıcıları tek yönlü bilgi paylaşımından çift yönlü bilgi paylaşımına geçmiştir. Ve böylece dijital pazarlama ve dijital pazarlama çeşitleri zamanla hayatlarımızdaki yerini almıştır. Bu çift yönlü bilgi paylaşımı geleneksel pazarlama çeşitleri (televizyon, radyo, gazete, broşür vb.) yerine dijital pazarlama çeşitlerinin kullanılmaya başlamasına vesile olmuştur. Çünkü dijital pazarlama sayesinde müşteri ve firma arasındaki iletişim ve etkileşim bir hayli artmıştır.
Geleneksel pazarlama çeşitlerine göre çok daha objektif ve güvenilir olan dijital pazarlama çeşitleri oldukça yeni olmasına rağmen hızla yaygınlaşmaktadır. Hemen hemen her platforma uygulanabilen ve yüksek geri bildirim alan dijital pazarlama günümüzde ürün ve hizmetlerin müşteriye tanıtılması için kullanılan en yaygın pazarlama yöntemlerindendir. Dijital platformlar aracılığıyla kitleyi ulaşılabilir kılan onlarca dijital pazarlama çeşitleri bulunmaktadır. Ancak bu bölümde sizlere sırasız olarak yaygın kullanılan dijital pazarlama çeşitlerini açıklamaya çalışacağım.
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO):
Ülkemiz arama motorlarıyla yapılan arama sayısı günde yaklaşık 125 milyona yaklaşıyor. Durum böyleyken arama motorları önemli dijital pazarlama çeşitleri arasında yer almaktadır. Bir internet sitesinin kurulma sürecinde başlayan ve site içeriğine dair anahtar kelime vasıtasıyla kullanıcının vakit kaybetmeden isteğine uygun internet sitesini bulaşmasını sağlıyor. Bu da firmaların dijital ortamda ciddi bir rekabet üstünlüğü kurmasını sağlıyor.
Eposta pazarlama :
Müşterilerin kontrolünde olan ve firma tarafından geri dönüşleri ölçebilen ve aşamalardan meydana gelen eposta pazarlaması üç türden oluşmaktadır. Birincisi, iletişim amaçlı postalar, ikincisi bilgi verme amaçlı postalar, sonuncusu ise doğrudan reklam verme amaçlı postalar. Bu dijital pazarlama tekniğinin doğru kullanılması çok önemlidir aksi halde posta spam konuma düşebilir.
Viral Pazarlama:
Bu pazarlama türü ise ağızdan ağıza pazarlamanın bir alt uygulamasıdır. Biyolojik virüsler gibi hızla yayılan bilgi akışını sağlayan teknolojik bir iletişim türüdür. Çok düşük maliyetli olmasına rağmen kontrol boşluğu vardır. Bu yüzden firmaların viral pazarlama uygulanırken bu riskin dikkate alınması çok önemlidir. Viral aktivitelerin çoğu eğlenceli resim ve şakalar olurken günümüzde hızla işletme amaçlarını gerçekleştirecek pazarlama uygulamaları olarak kullanılmaktadır. Türkiye’de yapılan en viral pazarlama örneklerinden biri olan “Pronet Güvenlik Sistemleri” firmasının yapmış olduğu “Musibet – Akıllı Olsun” adıyla yayınlanmıştır.
Dünyada sosyal medya kullanan insan sayısı 4 milyara yaklaştı. Bu insan potansiyeli üretici firmaların da dikkatini çekti. Bu nedenle sosyal medya yaygınlaşırken eş zamanlı olarak sosyal medya üzerinden pazarlama da yaygınlaşmaktadır. Bu pazarlama türünün ana faktörü sosyal medya kullanıcıları hakkında dataları elde ettikten sonra firmalar tarafından müşterilerine neyin uygun olduğunu belirleyip doğru kampanyayı başlatmayı sağlar. Ve böylece hedef kitle ile firma arasında organik bir bağ kurulur.
Mobil Pazarlama:
Gelişen mobil teknolojiler ve telekomünikasyon altyapıları güçlendirilmesiyle insanlar başta mobil telefonlar olmak üzere birçok iletişim aracı kullanmasıyla beraber başlayan mobil çağda dijital pazarlama çeşitlerinde biri de kuşkusuz mobil pazarlama oldu. Kişisel ve hızlı bir altyapıya sahip olan mobil aygıtlar sayesinde iletişimde zaman ve mekan kavramları ortadan kaldırılarak kesintisiz iletişimi sağladı. Mobil pazarlama sayesinde mobil eğlence hizmetleri, mobil bankacılık hizmetleri, mobil alışveriş alanları gibi birçok hizmet alanı firmalar tarafından yeni bir dijital pazarlama çeşidi haline geldi.
PPC Reklam:
PPC (Pay Per Click) yani tıklama başıma ödeme anlamına gelen bir çeşit çevrimiçi reklam yöntemidir. Özellikle popüler arama motorlarının sponsor olduğu ve anahtar kelimeler vasıtasıyla firmaların internet sitelerinin reklamını yaptırdığı bir dijital pazarla türüdür. Piyasadaki rekabetten kaynaklı özellikle yeni firmalar belirli ücret karışlığında kendi sitelerinin tanıtımını yapmak için dijital pazarlama çeşitlerinden ppc reklamı kullanmaktadır.
TÜİK’in 2019 yılında yaptığı araştırmaya göre Türkiye halkının %75.3 internete erişim sağlayabiliyor. Bu da demek oluyor ki geleneksel pazarlama çeşitlerine kıyasla daha düşük maliyetli olan dijital pazarlama çeşitlerini kullanmak çok daha akıl kârı olacaktır. Dijital pazarlama sayesinde verilerin takibini çok kolay yapan firmalar insanların davranışlarını ölçerek en uygun müşteri kitlesini bulup doğru hedeflemelerle doğru kitleye kolayca ulaşabilir. Peki “Dijital Pazarlama” nerelerde kullanılır? Aslında internette yapılan her harekete kolayca adapte edilebilir. Mobile oyunlar, video görüntüleme siteleri, arama motorlar, gibi birçok yerde dijital pazarlama çeşitlerine rastlamak mü