Google Data Studio

Google Data Studio Nedir? Nasıl Kullanılır?

Data Studio , Google'ın tamamıyla yönetilen bir web hizmeti olarak sağlanan bir iş zekası aracıdır.

Google Data Studio elde edilen verilerin görselleştirilmesi, diğer Google servisleriyle pratik bir şekilde entegre olabilmesi ve harici veri ekleme işlemlerinin kolaylığı sebebiyle öne çıkan uygulamalardan biri. Data Studio‘nun sunduklarını basitçe özetlemek gerekirse; harici veri kaynaklarını kullanabilir, dağınık şekilde bulunan verileri hızlı bir şekilde görselleştirebilir ve elde edilen çıktılar raporlanabilir.

Google Data Studio, verilerinizi okunması ve paylaşılması kolay, tamamen özelleştirilebilen bilgilendirici kontrol panellerine ve raporlara dönüştürür. Kontrol panelleri, daha iyi iş kararları verilmesine destek olmak için verilere dayalı harika hikayeler anlatmanızı sağlar.
Google Cloud1f

Google Veri Stüdyosu

Data Studio, kullanıcıların hızlı ve etkili bir şekilde farklı veri kaynaklarını kullanarak dinamik raporlar oluşturabilmesini sağlayan bir Google servisidir. Veri kaynakları diğer Google servisleri (Google Ads, Google Analytics vb.), dosyalar ve farklı veritabanlarından ayrı ayrı ya da bir arada sağlanabilir. Böylelikle reklam performansı, kullanıcı etkileşimleri, satışlar ve benzeri pek çok konuda özelleştirilmiş raporlar elde edilebilir. Raporlama sürecinde kullanıları Google Data Studio üzerinden kendi raporlarını oluşturabilecekleri gibi sunulan çeşitli şablonlar vasıtasıyla da sadece erişimler onaylanarak da pek çok rapor elde edilebilir. Sunulan şablonlar pek çok özelliğe de hızlı bir biçimde erişim imkanı sunmaktadır. Data Studio beta sürümü datastudio.google.com adresi üzerinden erişilebilir.

Google Data Studio Tarafından Sunulan Özellikler

Google hesabınızla Google Data Studio servisine erişim sağladığınızda karşınıza Ana Sayfa dahilinde raporlar (yeni rapor ve şablonlar) bölümleri çıkmaktadır. Bu alan üzerinden hızlı bir şekilde raporlar yaratılabilir ve veri tabanı ilişkilendirme/yetkilendirme süreçleri tamamlanabilir. Peki, bu temel işlemler de dahil olmak üzere Data Studio tam olarak ne tür özellikler sunmaktadır?

Veri Bağlantıları

10+ Google bağlayıcı (dosya yükleme de dahil), 90+ iş ortağı bağlayıcı üzerinden veri bağlantısı işlemi gerçekleştirilebilmekte. Bu bağlayıcılar arasında Google BigQuery, Google Cloud SQL ve MySQL gibi veritabanları, Google Search Console, Google E-Tablolar, Google Analytics ve Analytics 360, AdWords, DoubleClick ve YouTube kanalları başta olmak üzere pek çok yaygın servis ve uygulama erişilebilir durumda.

Veri Dönüştürme

Veri bağlantıları üzerinden eklenen ham veriler değişiklik ve güncelleme olmaksızın boyut, metrik ve hesaplamalarla raporlama öncesinde temizlenebilmekte ve gönüştürülebilmekte. Elbette ham verilerde bu süreçte herhangi bir kalıcı değişiklik oluşturulmamakta. Böylelikle işlevler sayesinde veriler daha kullanışlı/anlamlı değerlere ve metriklere dönüştürülebilmekte. Bu süreçte pek çok matematiksel işlev, dize işlevi, tarih işlevi ve başka işlev kullanılabilmekte.

Veri Görselleştirme

Data Studio, verilerin anlamlı ve kolay yorumlanabilir görseller haline getirilmesi için geniş bir diyagram, grafik ve görselleştirme yelpazesi sunmakta. Zaman serisi, çubuk grafikler, pasta grafikler, tablolar, ısı haritaları, coğrafi haritalar, puan kartları, dağılım grafikleri, madde işaretli grafikler ve alan grafikleri bunlardan başlıcaları. Her görselleştirmede, verilerde dönem dönem yapılan değişikliklerin görülmesini kolaylaştıran yerleşik karşılaştırma işlevleri de yer almaktadır.

Rapor Özelleştirme

Raporlar başta olmak üzere dashboard içerisinde pek çok alan özelleştirilebilmektedir. Renk, görsel ekleme, arkaplan ve dolgu renklerinin yanı sıra yazı tipleri ve stiller gibi pek çok düzenleme uygulanabilir ve paylaşılabilir. Böylelikle raporları görüntüleyenler verilerle etkileşim kurabilir ve dinamik kontrollerle verileri gerçek zamanlı olarak değerlendirebilir.

Paylaşım ve Ortak Çalışma

G Suite uygulamalarında (dokümanlar, e-tablolar ve slaytlar gibi) da olduğu gibi raporlara kimin erişeceğine karar vermek oldukça kolaydır. Kişilere veya gruplara, yalnızca birkaç tıklamayla düzenleme ya da görüntüleme izni verilebilmektedir. Ek olarak, gerçek zamanlı ortak çalışma, birden fazla kişinin tek bir raporu aynı anda düzenlemesi gibi işlemler de pratik bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Rapor Şablonları

Şablonlar aracılığıyla veri kaynaklarını ilişkilendirip ve tasarım düzenlemelerini uygulamak raporların tamamlanması için yeterli olacaktır. Ardından kimler tarafından erişilebileceğini belirleyerek raporlarınızı sunabilirsiniz.

Data Studio’ya Veri Kaynağı Eklemek

Data Studio’ya ilk girişte erişi sahibi olduğunuz raporları görüntülersiniz. Yeni bir rapor oluşturmak istediğinizde solda yer alan Raporlar başlığı altında yer alan Yeni bir rapor başlatın linkini kullanarak boş bir rapor sayfası üzerinden ilerleyebilirsiniz. Rapor sayfası açıldığında, sağ alanda veri kaynakları ile ilgili aramalar ve eklemeler yapabileceğiniz bir alan görünecektir. Bu alandan veri kaynaklarını raporunuza dahil edebilirsiniz. Diğer yandan, veri kaynağı üzerinden de rapor sürecini başlatabilirsiniz. Bunun için sayfanın sağ alt bölümünde yer alan mavi renkli butonu tıklamanız yeterli olacaktır.

Veri bağlantısı sürecinde gerekli izinleri vermenizin ardından veri kaynağıyla ilişkili olarak çeşitli alanlar seçmeniz istenecektir. Bu listeden dilediğinizi seçerek alanlarınızı oluşturabilir ve raporunuzda kullanabilirsiniz.

Örnek Rapor Grafikleri ve Detaylar

Raporlar, veri kaynakları ve daha pek çok konuda yazılar yayınlayacağım. Öncesinde Data Studio > Support sayfasını incelemeniz faydalı olacaktır3. Ek olarak, Data Studio Report Gallery sayfasından da öne çıkan raporları görüntüleyebilir, paylaşabilir, kendi hesabınıza kopyalarını alabilirsiniz.

  • Öncelikle ücretsiz veri stüdyosu şablonu alınır.
  • Ardından dosya menüsüne girilerek raporun bir kopyası için tıklanır.
  • Data Studio veri kaynaklarının eklenmediği konusunda uyarı verir. Burada “Belki Daha Sonra” seçeneği tercih edilmelidir.
  • Ardından “Düzenle” seçiminin açık olmasına dikkat edilmelidir. Bu nedenle metin bağlantısına tıklanarak, geçerli sayfa ayarlarını görüntülenmelidir.
  • Bir sonraki adımda veri kaynaklarının seçilmesi gerekir. Kullanılabilir veri kaynaklarının listesi görüntülenerek, istenen verilerin seçimi yapılır.
  • Eğer herhangi bir veri kaynağı yoksa “Yeni Veri Kaynağı Oluştur” seçeneği tıklanarak yeni bir veri kaynağı oluşturulmalıdır.
  • Google Analytics bağlayıcısı seçilerek, bu bölümden geçerli görünüm tercih edilmelidir.
  • GA verilerine bağlanması için, sol üst bölümden veri kaynakları adlandırılmalıdır. Ardından sağ üstte yer alan mavi renkli “Bağlan” düğmesine tıklanmalıdır.
  • Rapora veri kaynağı eklenmesi için, “Rapora Ekle” butonu seçilmeli ve istenen kaynaklar seçilerek onaylanmalıdır.
  • Bütün bu işlemlerin ardından dönüşüm verileri kontrol edilebilir.

Google Data Study ile Oluşturulabilecek Diğer Raporlar Hangileridir?

Google Data Study ile pek çok raporun oluşturulması mümkündür. Veri kaynaklarından elde edilen bilgilerin analiz edilmesi sonucu elde edilen bu raporlar, kullanıcıların işlemlerini kolaylaştırır ve ihtiyaçların en kısa sürede karşılanmasına yardımcı olur. Ücretsiz olarak oluşturulan ve sıklıkla ihtiyaç duyulan raporlar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • One PPC Google ADS ve Google Analytics Ajanslar için Kullanılabilir Data Studio Raporu: One PPC Ajansı tarafından oluşturulan ve ücretsiz olarak kullanılabilen Google ADS ve Google Analytics raporu kolaylıkla oluşturulabilir. Google ADS raporu 10 sayfadan oluşurken, Google Analytics raporu toplam 25 sayfadan oluşur.
  • Supermetrics Facebook Reklam Performansı Raporu: Normal şartlarda Facebook gibi sosyal ağların doğrudan Google Data Studio ile bağlantısına izin verilmez. Bu nedenle Supermetrics tarafından geliştirilen Google Sheet eklentisi yaygın olarak kullanılır. Bu eklenti sayesinde bu tür platformlardan elde edilen veriler Google Data Studio’ya aktarılabilir ve bu platformlardaki reklamların performansı raporlandırılabilir. Bu raporlama işlemlerinin tamamı ücretsiz olduğu gibi kolay ve etkindir.

Google Data Studio’ya Nasıl Erişilir?

Google Data Studio’ya erişmek için, Data Studio sayfası gitmek ve Google Analytics bilgileri ile giriş yapmak yeterlidir. Eper Google Analytics hizmetinin ücretsiz sürümünü kullanıyorsanız, Data Studio’nun da sınırlı sürümüne erişirsiniz. Ücretsiz olan bu sürümde en fazla beş özel rapor oluşturabilirsiniz.

İlk giriş sonrasında, raporlamaya alıştıktan sonra kendi özel raporlarınızı kolayca oluşturabilirsiniz. Ayrıca size fikir verecek örnek raporlardan da faydalanabilirsiniz. Bu örnek raporları incelemekte fayda vardır.

Google, bu hizmeti ile ilgili genel bir bilgi edinmeniz için de Youtube videosu sunmaktadır. Bu videoda ilk raporunuzu nasıl oluşturacağınız ile ilgili size iyi bir yol gösterici de olabilir. Data Studio, Google Drive arayüzünü kullanır. Bu açıdan kullanım sırasında çok zorluk çekmezsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu